Голова Арцизької міської громади Одеської області Сергій Парпуланський щоосені стає виноробом.
На Одещині, зокрема у Бессарабії, як і, наприклад, у Франції чи в Італії, вино – не алкогольний напій, а культурна спадщина регіону.
Шанує цю спадщину й уродженець села Виноградівка Арцизького (нині - Болградського) району, колишній голова Арцизької райдержадміністрації Сергій Парпуланський.
Для цього С. Парпуланський наприкінці вересня бере відпустки і стає виноробом.
Зазначимо, що виноградарська галузь в Одеській області дуже потужна, тут під виноградники відведені найбільші площі насаджень в Україні – близько 27 тисяч гектарів.
Торік виноробні підприємства зібрали понад 200 тис т виноградних грон. Частину врожаю використали для виготовлення різних марок вин, проте частка їх експорту не є значною.
Крім того, торік для виноробних підприємств конкуренція зросла і на внутрішньому ринку через обнулення імпортних мит з країн ЄС.
Попри це виробники вин, приміром, марок "Одеське чорне", Shabo Classic, "Сухолиманське сухе", успішно збувають свою продукцію до Китаю, США, Ізраїлю, Бельгії, країн Балтії тощо. Ці фірми вина виготовляють з якісних сортів винограду, тут забезпечена висока культура виробництва, ефективно працюють на ринку їх маркетингові служби.
Так, у Китаї компанія "Шабо" з Одещини вже відкрила три великі магазини з продукцією товарної марки Master Tardan, розширила збут вин й у Північну Америку після успішної участі в міжнародній виставці вин Vinexpo New York 2020 року.
Загалом, 2021 рік не став сприятливим для виноградарства. У північній частині Одеської області виноград через надмірно вологе літо дав погані врожаї.